Toen mijn oom laatst terugkwam van vakantie, was er iets anders aan hem. Ik kon eerst mijn vinger er niet op leggen, maar toen kreeg ik het door: de kale plekken in zijn baard waren verdwenen! Ik vroeg hem hoe, en hij vertelde me dat hij in Turkije de optie kreeg om een haartransplantatie te ondergaan. Nu was een haartransplantatie Turkije niet mijn eerste verklaring geweest, maar hij is er erg gelukkig mee. Zo gelukkig, dat ik eens onderzoek ben gaan doen naar haartransplantaties. Want hoe werken die eigenlijk?

Vroeger

Eerst even een korte duik in de geschiedenis van deze procedure. Al in de 18e eeuw werd er onderzoek gedaan naar haartransplantaties, in eerste instantie met haar dat niet afkomstig was van de persoon die de transplantatie zou ondergaan. In de 20ste eeuw ontstond er voor het eerst een succesvolle procedure die haar gebruikte wat wel van de persoon zelf was. Deze procedure ontstond om slachtoffers van brandwonden in de Tweede Wereldoorlog te helpen. Nu worden alle haartransplantaties gedaan met haar van de persoon zelf.

Nu

Er zijn twee methodes die veelal gebruikt worden: FUT en FUE. De eerste, FUT (Folliculaire Unit Transplantatie) gaat als volgt: er wordt een donorgebied uitgekozen, ergens waar veel haar groeit. Ergens op het been, bijvoorbeeld. Vervolgens wordt hier een stuk huid weggehaald, wat wordt verdeeld in stukjes van 2 tot 3 haarzakjes. Deze haarzakjes worden in het doelgebied teruggezet. Het voordeel van deze procedure is dat het de goedkoopste van de twee is, en vaak ook minder lang duurt, maar het laat wel een litteken achter in het donorgebied, waar het stuk huid is verwijderd. Dan is er nog de FUE techniek, waarbij er kleine gaatjes worden geboord in een donorgebied om de haarzakjes er individueel uit te halen. Vervolgens worden deze haarzakjes op een gelijkmatige manier in het doelgebied geplaatst als bij de FUT techniek. Deze techniek is duurder, maar laat minder littekens achter. Er kunnen wel kleine littekens ontstaan bij de FUE techniek.

Denk dus, voordat je een haartransplantatie ondergaat voor je hoofdhaar, wenkbrauwen of je baard, eerst goed na over een aantal factoren; allereerst je budget, en welke methode voor jou het meest geschikt is. Ga ook na of je in aanmerking komt voor een haartransplantatie. Het kan nooit kwaad om eerst op consult te gaan. Dit soort dingen pakken altijd beter uit als je eerst goed onderzoek doet en er goed over na denkt. Succes!  

Categorie├źn: Blog