Bitcoin, de moeder aller cryptocurrencies, staat dit jaar weer flink in de plus. De koers stijgt zelfs zo hard dat het bijna zijn recordprijs van $20.000 heeft aangetikt; dit terwijl in maart nog een dieptepunt van $3.800 werd bereikt. Waarom stijgt bitcoin nu weer zo hard? Hier zijn een aantal mogelijke redenen.

Het coronavirus en inflatie

Het coronavirus brak begin 2020 uit, een uitbraak die in een aantal maanden uitmondde in een wereldwijde pandemie. Dit zorgde in maart voor flinke paniek op vrijwel alle markten in de wereld. Aandelen, goud en olie gingen allemaal hard onderuit als gevolg van beleggers die koste wat kost hun posities wilden sluiten uit angst voor wat er zou komen. 

Ook Bitcoin zag een crash. Terwijl het jaar eigenlijk vrij goed begon, met een stijging van $7.000 in januari tot $10.500 in februari, begon de Bitcoin koers in maart hard te dalen. Een dieptepunt van $3.800 werd bereikt. In de maanden na deze dip vond er echter opnieuw een omslag plaats.

Terwijl de economische gevolgen van de coronapandemie langzaam duidelijk werden, begonnen steeds meer investeerders in te zien dat Bitcoin weleens het antwoord kon zijn op deze crisis. Bitcoin werd ooit bedacht als antwoord op de financiële crisis in 2007-2008, en nu weer staan we in een vergelijkbaar scenario waar centrale banken geld bijprinten in een poging om de economie te redden van de ondergang. Het resultaat? Fiatvaluta die steeds minder waard worden: inflatie.

Institutionele belegger maken de overstap

In de loop van het jaar werd langzaam duidelijk wat de reactie van de overheden was op de economische gevolgen van het virus. En aangezien inflatie geld minder waard maakt, gingen institutionele beleggers en bedrijven op zoek naar investeringen om hun kapitaal te beschermen. Onder andere Twitter CEO Jack Dorsey’s betalingsbedrijf Square en miljardenbedrijf MicroStrategy kochten voor miljoenen en zelfs honderden miljoenen aan Bitcoin.

Maar waarom kan juist in deze tijd Bitcoin kopen goed uitpakken? Dat heeft te maken met een van de belangrijkste eigenschappen van Bitcoin: schaarste. Terwijl centrale banken geld blijven printen, waarmee al het geld in omloop dus steeds iets minder waard wordt, zullen er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins op de markt verschijnen. Deze 100% gegarandeerde schaarste is zeer aantrekkelijk voor beleggers aangezien dit de waarde van hun kapitaal in principe beter zal beschermen dan fiatgeld. Deze positieve verwachtingen hebben dit jaar gezorgd voor een stijging van meer dan 350%. En ‘the sky is the limit,’ aangezien niemand weet tot waar bitcoin kan gaan stijgen.

Bitcoin steeg in 2017 al eens tot bijna $20.000. Die rally werd toen echter vooral veroorzaakt door hype als gevolg van aandacht van de mainstream media, en Fear-of-Missing-Out (FOMO) bij retailbeleggers. Deze twee factoren lijken deze keer een veel kleinere rol te spelen. Naast het feit dat de media weinig aandacht aan bitcoin besteden, blijkt uit verschillende analyses van gegevens die beschikbaar zijn op de Bitcoin blockchain dat het vooral grote beleggers zijn die bitcoin kopen.

Categorieën: Blog