Kijk. Het is met vuurwerk een beetje zoals met honing. Échte mannen eten geen honing, die kauwen op bijen. Het onderscheid in vuurwerk wordt gemaakt tussen de mannen met het siervuurwerk en de échte mannen met de knallers. En dan natuurlijk wel knallers in de vorm van carbid. Want dát geeft even een knal waar je U tegen zegt. Net wat je nodig hebt om het nieuwe jaar in te luiden, toch? Kun je daarna lekker je oren uitwassen tijdens een van de vele nieuwjaarsduiken die ieder jaar georganiseerd worden. Maar misschien is het wel iets verstandiger om goede gehoorbeschermers te dragen.

Waar komt die traditie toch vandaan?

Oorspronkelijk is het gebruik van vuurwerk met kleuren en knallen terug te voeren tot de tijd waarin we de slechte geesten geen kans wilden geven in het nieuwe jaar. Vuurwerk bracht dus geluk en voorspoed en alle slechte dingen werden weggejaagd. En dat is in de loop der jaren een klein beetje uit de hand gelopen. Mijn buren hebben ieder jaar een vuurwerkshow waar een middelgrote stad trots op zou zijn. Tegenwoordig wordt vuurwerk niet zozeer meer afgestoken als geluksbrenger, maar vooral omdat wij mannen van vuur, knallen en troep houden. Geef het nou gewoon maar toe.

De roep om het verbieden van vuurwerk wordt steeds harder

Dat het afsteken van vuurwerk niet geheel zonder gevaar is, dat weten we natuurlijk al lang. Jaarlijks belanden heel wat (vooral mannen en jongens!) op de spoedeisende hulp en daarna in veel gevallen op de afdeling plastische chirurgie. Maar dat is niet de enige reden dat “men” wil dat we stoppen met het afsteken van vuurwerk. Het is natuurlijk ook flink belastend voor het milieu en dat telt steeds vaker echt mee voor de mensen die de beslissingen nemen. Op zich wel logisch, maar het zou toch jammer zijn als we niet meer zelf ons vuurwerk mogen afsteken.

Want wat is dan het alternatief?

Dan gaat het zover komen dat verschillende steden, plaatsen, buurten een vuurwerkshow gaan organiseren. Een show waarnaar je, vanaf een veilige afstand, mag komen kijken. De professionals zorgen al ruim van te voren dat de show helemaal strak in elkaar zit. Er is dan geen ruimte voor wat spontaniteit. Voor het milieu, het brandgevaar en voor de persoonlijke veiligheid is het natuurlijk wel een stuk beter. Deze jaarwisseling mogen we nog lekker zelf onze gang gaan, en reken maar dat ik om 0.02 uur buiten sta met mijn lont, gehoorbeschermer en vuurwerkbril!
Carbid

Categorieën: Blog