Als je hebt gestudeerd, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een studieschuld opgebouwd. Wanneer je een huis wil gaan kopen – en dus een hypotheek nodig hebt – dan wordt jouw studieschuld maal twee van het bedrag dat je als hypotheek kunt lenen afgehaald. In andere woorden: een studieschuld van 20.000 euro betekent een hypotheekverlaging van 40.000 euro.

Niet mis! Wanneer je nu begint te zweten: geen paniek. Tenminste, een klein beetje mag. Dat is gezond. Er zijn aardig wat acties die je kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat je genoeg geld opzij kunt zetten om je studieschuld af te betalen. Dan kun je toch nog voor je dertigste een mooie hypotheek krijgen!

Maximaal lenen is maximaal lenen

In een uitzending van de NOS een paar weken terug werd de studieschuld in combinatie met de hypotheek nog eens dunnetjes aangekaart. Het lollige van de uitzending was echter, dat de NOS er vanuit ging dat een gemiddelde afgestudeerde wel even 40.000 euro per jaar zou binnen harken. Oftewel: die studieschuld is zo weer afbetaald. Laat maar doorkomen die hypotheek. De video is terug te vinden op YouTube, voor de geïnteresseerden. De verontwaardigde comment-section eronder is ook amuserend. ”Maximaal lenen is maximaal leven” is het credo dat menig student nog steeds hanteert.

Ze komen er wel achter.

De leukste woningmarkt sinds jaren

In een toch al overspannen woningmarkt is het simpelweg naar te noemen dat de studieschuld zo zwaar wordt meegerekend.

Hoewel een hypotheekverstrekker verplicht is er naar te vragen, hoef je de studieschuld technisch gezien niet te vermelden wanneer je een hypotheek gesprek aangaat. De schuld is immers niet BKR-geregistreerd. Wanneer je nu denkt: “O, oké, eitje”, dan hebben we slecht nieuws. Wanneer je je schuld niet bekend maakt tijdens het gesprek, dan raak je je NHG-garantie kwijt. Deze garantie beschermt je financieel, wanneer je door financiële issues niet langer je hypotheek kunt betalen. Met een NHG-garantie wordt een restschuld kwijtgescholden. Heb je deze garantie niet; dan draai je hier zelf voor op.

Wees slim en vertel bij het hypotheekgesprek dat je een studieschuld hebt. Het is voor je eigen bestwil.

Hoe vind je dan een hypotheek?

 

Wanneer je die studentenflat toch echt zat bent, dan is het tijd om op zoek te gaan naar een hypotheek met goede voorwaarden. Maar ja, waar begin je eigenlijk met zoeken? Bij je eigen bank? Of die van je moeder?

Gelukkig zijn er vandaag de dag talloze oplossingen om een hypotheek te vinden. Zo kun je heel eenvoudig je hypotheek berekenen, aanbieders vergelijken en de beste rentes opsnorren.

Let er alleen wel goed op dat het volledige bedrag van je originele studieschuld wordt meegenomen in je hypotheekberekening! Ook wanneer je schuld aflost, wordt de originele schuld meegenomen. Eerst aflossen is daarom misschien wel het beste idee.

Categorieën: Blog