U kent het wel bij het aanschaffen van een overhemd. Er is zoveel keuze in dessins en dan ook nog eens in heel veel verschillende materialen en stoffen. In dit blog geef ik een korte cursus over alle verschillende stoffen en hun eigenschappen. Zo kunt u net even makkelijker een overhemd vinden dat bij uw wensen past. Kies uiteraard altijd voor een katoenen overhemd in een strijkvrije kwaliteit (non-iron).

De stoffen:

Wat is Fil-à-fil voor stof?

U bent op zoek naar een nieuw (strijkvrij) overhemd en wilt een overhemd kopen met een mooi motief? Er zijn vele verschillende wevingen te vinden, die allemaal zo hun eigen uitstraling hebben. U kunt daarbij denken aan onder andere overhemden met Oxford of visgraat motief, maar u kunt ook kiezen voor een mooi Fil à fil motief. Dit is een speciale techniek waarbij er twee draden door elkaar heen geweven worden. We hebben het dan over een draad van een bepaalde kleur, die op deze manier vermengd wordt met een witte draad. De verticale draden zijn over het algemeen wit, terwijl de horizontale draden een andere kleur hebben. Het effect hiervan is bijzonder mooi en wordt door vele hemdenmakers gebruikt.

De mooie touch van Fil à fil

Een Fil à fil overhemd is een soort hemd dat in vele verschillende settings gebruikt kan worden. U kunt voor deze stijl kiezen als u bijvoorbeeld een overhemd zoekt voor op het werk, of een chique overhemd voor een belangrijke zakelijke meeting. Er zijn ook mooie Fil à fil overhemden te koop die u kunt dragen als u een keer casual bent. Het is daadwerkelijk een zeer veelzijdige stijl, wat vooral ook te danken is aan de verschillende soorten kleuren die hierbij gebruikt kunnen worden. Zo kunt u ook eenvoudig een overhemd vinden dat bij uw eigen persoonlijke stijl past.

Wat voor soort stof is Oxford?

Bij het maken van strijkvrije overhemden worden verschillende soorten stof gebruiken. U merkt dat eigenlijk ook wel als u in de winkel naar nieuwe overhemden kijkt. Sommige overhemden voelen prettig aan en zien er gewoon mooi uit, terwijl andere overhemden simpelweg minder prettig zitten. Er zijn meerdere soorten materiaal van hogere kwaliteit, waarbij u er vanuit kunt gaan dat een overhemd prettig aanvoelt en altijd mooi in vorm blijft. Een van die stoffen is Oxford katoen. De naam roept natuurlijk al gelijk associaties op met kwaliteit. Oxford is toch een bijzondere, Engelse plaats en als ze ergens weten hoe een mooi overhemd gemaakt moet worden, dan is het wel Engeland.

Kwaliteit uit Oxford

Blijft de vraag natuurlijk: wat is Ofxord katoen dan precies? Het is een soort katoen die op speciale manier is geweven. Opvallend hieraan is dat de stof grover is geweven dan bij andere soorten stof. Hierdoor wordt de stof lichter, luchtiger en sterker. Grappig detail hierbij is het feit dat Oxford katoen oorspronkelijk is bedacht door een Schotse wever. Deze maakte in de 19e eeuw speciale stoffen voor vier van de bekendste universiteiten ter wereld. Uiteindelijk is het alleen Oxford katoen dat nog steeds bestaat en gebruikt wordt. Dit geeft natuurlijk meteen ook aan dat we het hier over echt duurzame kwaliteit hebben!

De mooiste overhemden van Oxford katoen

Oxford katoen wordt door meerdere verschillende hemdenmakers gebruikt als basismateriaal. Een overhemd dat van dit materiaal is gemaakt, heeft een wat sportievere uitstraling dan andere overhemden. Het is daarbij ook een materiaal wat erg comfortabel zit en mooi in vorm blijft.

Wat is 2-ply katoen?

De kwaliteit van overhemden begint bij de stof. Natuurlijk speelt behandeling van de stof en afwerking een rol. Maar zonder goede stof heeft u geen goed hemd. Het soort stof waarvan een overhemd is gemaakt is dus bepalend voor de uitstraling en kwaliteit van het hemd. Bij katoenen shirts kan worden gekozen tussen 1-ply (of single-ply) katoen en 2-ply katoen. 2-ply katoen is een stof waarbij het doek zowel in de lengte, als in de breedte geweven is. Dat betekent dat de stof veel minder snel gaat pillen. Single-ply katoen daarentegen pilt snel. Verder betekent de manier van weven dat de stof veel duurzamer is dan single-ply katoen: het is een fijner geweven stof en gaat daarom langer mee.

Wat maakt het uniek?

Om een echte 2-ply katoen te zijn, moet een dubbele draad haaks op elkaar geweven worden. Soms wordt de term verkeerd gebruikt. Men noemt een stof dan 2-ply omdat er een dubbele draad is gebruikt. Maar deze stof is dan enkel in de lengte of enkel in de breedte geweven. Alleen een doek dat zowel in de lengte als in de breedte is geweven, noemen we een 2-ply katoen. Let hier dus op bij de aanschaf van uw overhemd.

Toepassingen

Dit katoen wordt gebruikt om kwaliteitshemden te maken. Het is duurzamer dan single-ply katoen en daarom vaak duurder in aanschaf. Maar het hemd zal langer mooi blijven en beter zitten. De stof zal gaaf blijven en is van een zwaardere kwaliteit. Een goed overhemd van 2-ply is daarom zeker te verkiezen boven single-ply hemden.

Wat is Poplin voor stof?

De eerste vermelding van het woord poplin gaat terug tot de 15e eeuw. Het kwam uit een Frans woord ‘papelaine’, dat was een stof gemaakt van zijde. De term zelf kwam uit een ander woord, ‘papelino’. Deze stof werd voor het eerst geweven in Avignon, Zuid-Frankrijk. Pape is het Frans voor paus en pope betekent hetzelfde in het Engels. Op die manier is de term poplin ontstaan omdat op dat moment Avignon de stad was waar de paus verbleef. Toen poplin ruimer werd geïntroduceerd, was het een stof die zijden verticale garens combineerde met horizontaal geweven wol, in een strak weefsel. Tegenwoordig zijn de materialen die in het weefsel gebruikt worden niet zo belangrijk voor de definitie van poplin katoen. De meeste poplin shirts zijn gemaakt van katoen.

Typische kenmerken van poplin katoen.

Het is een mooi kledingmateriaal en geeft een gepolijste uitstraling aan uw formele kleding wanneer het goed gestreken of geperst is. Door zijn minder complex weefsel dan bijvoorbeeld Oxford is het een rijkere stof met een gladde, zijdeachtige textuur. Poplin katoen kan ook subtiel geribbeld zijn, afhankelijk van de garenformaten die bij het weven gebruikt worden. Poplin heeft veel potentieel om te gebruiken voor o.a. shirts. Het is een fantastische stof die wel moet gestreken worden om ten volle tot haar recht te komen. Hoe lichter het poplin katoen, hoe minder strijkwerk. Poplin katoen wordt ook gebruikt in sportkleding, vrijetijdskledij en zelfs pyjama’s. De grootste troef van de stof is dat ze zeer duurzaam en glad is waardoor het uniek is tussen de andere stevige stoffen. Dit maakt poplin een favoriet bij fabrikanten van zowel formele kleding als gepolijste zakelijke strijkvrije hemden en pakken.

Wanneer draagt u iets dat gemaakt is uit poplin katoen?

Wanneer u er bij een speciale gelegenheid super en vlekkeloos moet uitzien en met stijl gekleed moet zijn, is een hemd gemaakt uit poplin katoen zeker een schot in de roos. Het gladde gevoel maakt het ook comfortabel, licht en fris om te dragen. Het is een stijl met een eerder klassieke uitstraling maar het benadrukt ongetwijfeld uw persoonlijkheid.

Wat is Twill voor stof?

Iedereen is bekend met denim. Het is de alom bekende spijkerstof. Echter is niet iedereen ermee bekend dat denim ‘broertjes’ en ‘zusjes’ heeft en dat deze hele familie behoort tot de twill weving.

Kledingstukken die gemaakt zijn van twill weving zijn te herkennen aan de diagonale patronen in de stof. Deze methode van weven staat in Nederland ook wel bekend onder de noemer keperbinding. Deze manier van weven houdt het volgende in: één draad loopt over twee of meer draden en gaat er daarna weer onderdoor. Het resultaat is stevig twill katoen.

Soorten twill

Er zijn diverse twill wevingen. Er worden over het algemeen 5 soorten twill wevingen onderscheiden. Dit zijn fijne twill, heavy twill, royal twill, denim en herringbone.

  • Fijne twill is een redelijke vaste katoenen stof. Deze stof is nauw geweven, waardoor de diagonale strepen minder goed te zien zijn.
  • Grove twill is grof geweven. Hierdoor zijn de diagonale strepen juist goed zichtbaar. Grove twill vindt u met name terug in robuuste kledingstukken, zoals jassen en buitenkleding.
  • Denim is het bekende blauw geverfde materiaal. Deze twill stof wordt gemaakt door de combinatie van witte en blauwe lijnen.
  • Royal twill heeft vrijwel onzichtbare lijnen. Vaak wordt deze twill weving gebruikt voor werkkleding.
  • Herringbone is een exclusieve twill weving, bekend om het visgraat motief. Deze twill weving vindt u met name terug bij professionele kledingstukken.

Kenmerken van twill katoen

Kleding van twill weving is bekend geworden vanwege de sterke pluspunten. Twill katoen is een stevige en sterke stof. Ondanks dat de stof vrij robuust is, voelt een twill katoenen strijkvrij overhemd zacht aan en oogt deze soft en redelijk luxe. Door het stevige karakter is twill katoen vrijwel kreukvrij en slijtvast. U kunt dus lang genieten van deze kledingstukken in uw garderobe.

Twill katoen is geschikt voor heel veel verschillende situaties. Uiteindelijk hangt het ook af van de weving. De fijne weving genereert een informele look, terwijl de herringbone een elegante touch creëert.

Categorieën: Blog