Wij Nederlanders zijn van de “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Over het algemeen zijn we best trots op ons landje, maar al dat gedoe met die vlaggen (zoals bijvoorbeeld in de USA) kennen we hier niet. Toch is het voor ieder huishouden belangrijk om een Nederlandse vlag in huis te hebben. Je hoeft de Nederlandse vlag heus niet altijd maar aan je gevel te hangen, sterker nog, officieel mag dat niet eens. Maar bij sommige gelegenheden is het uitsteken van de Nederlandse vlag wel zeer gewenst.
Nederlandse vlag

Wanneer hang je de Nederlandse vlag buiten?

Er zijn verschillende gelegenheden waarbij je de Nederlandse vlag buiten kunt hangen. Als eerste denk ik dan aan Dodenherdenking op 4 mei. Ieder jaar worden op 4 mei de doden in alle oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog herdacht. De Nederlandse vlag wordt dan halfstok gehangen, als teken van rouw en respect. De volgende dag mag de vlag in top. Het is dan namelijk Bevrijdingsdag. Een dag die nog steeds érg belangrijk is, omdat deze de bevrijding van de Duitse bezetting na de Tweede Wereldoorlog symboliseert. Natuurlijk mag er ook gevlagd worden op de dagen van de verjaardagen van ons koningshuis. De verjaardagen van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de prinsessen worden op deze manier extra feestelijk.

Mag de Nederlandse vlag altijd buiten hangen?

Je mag iedere dag de Nederlandse vlag buiten hangen als je dat wilt. Als je er maar voor zorgt dat deze tussen zonsondergang en zonsopgang binnen is. De vlag moet dan netjes opgevouwen opgeborgen worden. Wat ook wel logisch is, want een gekreukelde vlag is geen gezicht. Je mag dus de vlag buiten hangen voor iedere willekeurige verjaardag, maar ook bij sportevenementen. We hebben tijdens de Olympische Spelen heel wat vlaggen zien hangen en nu, tijdens de Paralympische Spelen weer. Dat geeft toch een extra sfeertje, een gevoel van “samen achter onze sporters”.

Waar koop ik een goede Nederlandse vlag?

Wanneer je een Nederlandse vlag aanschaft, wil je natuurlijk wel goede kwaliteit kopen. Je kunt deze vlaggen prima online bestellen. De levertijd is maar kort, dus ook voor de late bestellers is er een oplossing. Vroeger waren de vlaggen van katoen en waaiden ze na verloop van tijd stuk. Nu zijn de vlaggen gemaakt van Spunpoly. Dit is een zeer duurzaam materiaal, dat ook bij veel gebruik veel minder snel zal scheuren of verkleuren. Je hebt op deze manier jaren lang plezier van je vlag.

Categorieën: Blog