Je kent van deze uitdrukking vast wel; voorkomen is beter dan genezen. Passief zitten op een bureaustoel zorgt vroeg of laat voor rug-, nek- of schouderklachten. Met een juiste ergonomische bureaustoel en de juiste zithouding kunnen nek-, schouder- en rugklachten voorkomen worden.

Ergonomische bureaustoel

Heel wat bureaustoelen hebben de naam ergonomisch, maar vaak is er niks aan te verstellen. Bij de aanschaf van een ergonomische bureaustoel is het belangrijk dat je op een aantal punten let.

  1. Voldoet de stoel aan de NEN-EN 1335 & NPR 1813 normen? Hierin staan de standaard bepalingen voor bureaustoelen verwerkt. En de NPR 1813 is de Nederlandse Praktijkrichtlijn met een daarin de maatvoering en instelbaarheid van de bureaustoel.
  2. Past er ongeveer een vuist tussen de zitting en je knieholtes? Zo niet, dan is de zitting voor jou niet goed. Bij diverse stoelen is het mogelijk om het zitvlak op de juiste diepte in te stellen.
  3. De rug heeft een goede ondersteuning nodig en vooral pijn in de lage rug is een veel gehoorde klacht van mensen die veel achter hun bureau werken. Een ergonomische bureaustoel met een verstelbare lendensteun geeft de lage rug een goede ondersteuning.
  4. Armsteunen zijn te breed, te smal of staan te ver uit elkaar of te ver naar voren. Niet goed passende armsteunen veroorzaken klachten. Laat je goed adviseren bij het uitzoeken van een ergonomische bureaustoel. Je wilt er immers nog jarenlang meedoen.
  5. Goedkoop is duurkoop. Voor een hogere prijs heb je meer kwaliteit en kun je langer met de stoel doen. Waardoor je uiteindelijk toch goedkoper uitkomt. En jij niet met pijnlijke nek, schouders en rug zit.

De juiste zithouding

Maar dan heb je een prachtige ergonomische bureaustoel. Maar dan ben je er nog niet. Om nek-, schouder- en rugklachten te voorkomen is een goede zithouding belangrijk.

  1. Stel de hoogte van je stoel zo in, dat je met je voeten plat op de grond kunt staan. Ben je niet zo lang van stuk, maak dan gebruik van een voetenbankje waar je je voeten op zet. Ga niet met je benen over elkaar zitten.
  2. Het is belangrijk dat zowel je onderrug als je bovenrug goed ondersteund zijn. Stel daarop je bureaustoel in. Een instelbare lendensteun zorgt voor nog meer ondersteuning.
  3. Op het puntje van je stoel zitten is niet zo goed voor je houding. Gebruik het hele zitvlak van de stoel en duw je heupen zover mogelijk in de stoel.
  4. Schuif je stoel zo dicht mogelijk tegen je bureau aan.
  5. Plaats je beeldscherm op ooghoogte. Is dat niet zo, zet dan iets onder je beeldscherm. Een paar pakken met A4-papier kan al een simpele oplossing zijn. De afstand tussen jouw ogen en het beeldscherm moet ongeveer 50-70 cm zijn. Als je een laptop gebruikt, plaats deze dan in een laptophouder.
  6. Plaats een toetsenbord direct voor je. Als je ergonomische bureaustoel armleuningen heeft, stel ze dan zo in dat armen goed op de armsteunen kunnen liggen. Je schouders dienen ontspannen te zijn.
  7. Zit niet te lang in een zelfde houding. Even verzitten en bewegen na 10 à 15 minuten is verstandig.
  8. Zit je hele dagen achter je bureau, haal dan elk uur even een kopje koffie, en maak een wandeling tijdens je lunchpauze.

 

Categorieën: Blog