Het is meestal de centrale plek van het huis: de eethoek. Deze plek benut je niet alleen om samen met je gezin, je vrienden of gewoon lekker alleen te eten zoals de naam doet vermoeden, maar deze plek heeft ook nog een heleboel andere functies. Het is je thuiswerkplek, de favoriete knutselplek van je kinderen en samen met je vrienden klets je hier heel wat af onder het genot van een goede kop koffie of een lekker wijntje. Best belangrijk dus om van de eethoek een fijne plek te maken waar je je comfortabel voelt. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Waar staat de eethoek?

Hoewel de eethoek vroeger meestal een gescheiden ruimte van de woonkamer en keuken was worden deze ruimtes nu steeds meer bij elkaar betrokken. Een open keuken is tegenwoordig ook dé musthave in huis en schept samen met een woonkeuken een waar ideaalbeeld. Als je geen open keuken hebt is het belangrijk om te kijken hoe je de verschillende ruimtes alsnog bij elkaar kunt betrekken en welke ruimte je nu precies hebt. Daarnaast wil je natuurlijk dat er voldoende licht schijnt in de eethoek, het liefst wil je deze ruimte dan ook aan het raam met zicht naar buiten.

De tafel en stoelen

De tafel vormt natuurlijk het centrale punt van de eethoek, die wil je dus goed uitkiezen. Om de grootte van de tafel te bepalen ga je na hoeveel mensen er doorgaans aan de tafel moeten kunnen zitten. Wil je dat er ongeveer zes personen aan tafel kunnen zitten, dan heb je minstens een tafel van 160 cm lang nodig, of een ronde tafel met een diameter van 140 cm. Niet minder belangrijk dan de tafel zijn de stoelen. Ga je voor een eetkamerstoel zonder armleuning of juist met armleuning, voor een gestoffeerde stoel of juist een van kunststof? Ook helemaal hip zijn de wat hogere tafels met daarbij een bijbehorende eetkamer barkruk.

Verlichting

Wat iedere ruimte echt helemaal af maakt is de verlichting. Voor de eethoek raad ik altijd dimbare verlichting aan, zo kun je zelf de lichtsterkte instellen. Heb je zin om ’s avonds aan dat nieuwe boek te beginnen? Dan is wat sterker licht fijn zodat je goed kunt lezen. Maar als morgen jouw vriendinnen langskomen om gezellig bij te kletsen, dan geeft wat zwakkere verlichting juist weer wat meer sfeer. In ieder geval is het belangrijk om voldoende licht te hebben boven de eethoek, mogelijk heb je dus twee hanglampen nodig of een combinatie van bijvoorbeeld een mooie hanglamp en een vloerlamp.

Categorieën: Blog