Vandaag de dag is het bijna niet meer voor te stellen, maar het was tot voor kort nog helemaal niet mogelijk om online informatie op te zoeken, websites te bekijken, te shoppen en berichten te versturen. Bijna alles waar we dagelijks gebruik van maken heeft te maken met het internet. Het internet bestaat namelijk nog niet zo heel lang en zeker voor consumenten is het netwerk van het internet nog niet lang beschikbaar. Hoe lang het internet precies bestaat en hoe het internet is ontstaan, lees je in deze blog.

Het internet zoals wij het kennen

Het internet zoals we het nu kennen is ontstaan in de jaren 60. In de jaren 60 was het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten namelijk op zoek naar een middel om te communiceren dat nog steeds zou werken als bepaalde delen van de wereld niet meer bereikbaar zouden zijn door middel van telefonie of post. Men zocht naar een eenvoudige manier om altijd met de wereld in contact te blijven: zelfs als het niet meer mogelijk was met de communicatiemiddelen die er op dat moment al bestonden.

Het project dat het Ministerie van Defensie startte om dit communicatiemiddel te ontwikkelen, heette ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network). Het eerste ARPANET communicatiemiddel werd voor het Pentagon ingericht in het jaar 1969 om een veilig en betrouwbaar communicatienetwerk voor defensie te maken en het netwerk meteen te testen.

Het heden

Op dit moment zouden we ons niet meer voor kunnen stellen dat we geen internet hebben. We gebruiken het internet niet alleen om belangrijke informatie op te zoeken (bijvoorbeeld op het werk of op school), maar ook om e-mails te sturen en op andere manieren met elkaar in contact te blijven. Wilde je vroeger informatie opzoeken over een bepaald onderwerp, dan moest je naar de bibliotheek om dit te doen. Nu open je gewoon het internet, ga je naar Google en type je het onderwerp in de zoekbalk waar je meer informatie over wil hebben. Geen boeken meer, maar een gemakkelijke manier om alles te vinden wat je wil vinden.

Daar komt nog bij dat het internet vandaag de dag niet alleen gebruikt wordt op computer, maar ook op andere apparaten gebruikt kan worden. Denk maar eens aan de tablet of game pc die je gebruikt om online spelletjes te spelen en de telefoon die internet heeft om WhatsAppjes te sturen. Het internet is niet slechts meer een praktisch communicatiemiddel zoals de Verenigde Staten het netwerk in het begin heeft gezien, maar het is een onmisbaar netwerk geworden voor de hele wereld.

 

 

Categorieën: Blog