De moderne man is anders dan de klassieke man. Was een ruwe bolster met een blanke pit. Die met zijn handen werkte als monteur, verkeersregelaar of houthakker. De moderne man is sensitief, toont zijn emotie, is een dataslurper etc. Althans, zo klinkt het vaak. Hoe modern is de moderne man?

Het fundament

Wat maakt iemand tot man. De prevalente theorie is dat mannelijkheid iets is wat voortkomt uit de maatschappij. Die creëert culturele normen waar je aan moet voldoen. Zodoende komt er het idee van een nieuwe cultuur waar mannen zichzelf en divers moeten zijn. Maar ik betwist deze visie. Als we kijken naar culturen over de hele wereld zien we dat deze normen niet volledig het product van willekeur zijn. Er zijn bepaalde tendensen dat mannen die lang zijn, sterk zijn en goed geld verdienen nog steeds in trek zijn. Ook hier is dat nog het geval. Zelfs de meest moderne mensen vallen voor klassieke mannelijke dingen. Zo is hij vaak langer dan zij dat is. Wie zet bovendien het afval buiten? Dat is niet volledig willekeurig. Gek, want qua cultuur hebben we toch weinig te zeggen over het afval buiten zetten.

Klassiek

De klassieke man is dus nog steeds in als het gaat om zijn positieve kwaliteiten. Het is vooral de externe vorm die verandert is. Bretels zijn uit, de sweater is in. Maar de mannen die we nu nog steeds als mannelijk zien zouden de Inca’s, Romeinen of de Assyriërs nog steeds als mannelijk zien. Sterker nog, met hoe lang we tegenwoordig in Nederland zijn zouden ze zelfs als extra mannelijk gezien worden. Ook de oude Grieken, waarvan we toch een beeld hebben van de meer intellectuele spreker, politicus, filosoof of wiskundige hadden een duidelijk en vergelijkbaar beeld over mannelijkheid. Zo krijgt Plato zijn naam van het woord platus, wat breed betekent. Hij was namelijk een worstelaar, en naar wat we lezen een beer van een vent. Hij zegt ook dat iedereen zijn lichaam moet ontwikkelen om te ervaren wat het kan. De filosoof is daarmee niet veel anders dan de jongen die losgaat in de sportschool.

Verlichting

Ons idee van de moderne man, waar komt dat dan vandaan? Niet uit het moderne. Men wijst Italië aan als de geboorteplaats van deze man. Het waren de mannen in de hoven van de prinsen die een andere weg insloegen. Zij moesten dansen en dichten. Niet groot zijn maar slim. De moderne man is dus al oud.

Categorieën: Blog