Tegenwoordig zie je bijna overal een parketvloer in huis liggen. Veel mensen kiezen niet meer voor een ouderwetse vloerbedekking, maar voor een houten vloer. Het heeft de moderne uitstraling van een huis in de huidige tijd. Toch is het design niet de enige reden om te kiezen voor een houten vloer, er zijn namelijk veel voordelen. Zo zijn deze eenvoudiger schoon te houden en vergen ze relatief weinig onderhoud. Door de strakke uitstraling kan ik tenminste pittig goed genieten wanneer ik m’n huis binnenloop. Een parketvloer is samen te stellen uit diverse mogelijkheden van soorten parketvloer, afwerkingen en behandelingen. Je kunt vanzelfsprekend een vloer samenstellen naar je eigen wensen.

Verschillende soorten parketvloeren

Wanneer je hebt besloten welk soort vloer je in je nieuwe huis gaat leggen is het natuurlijk erg belangrijk om te weten welke verschillende soorten parketvloeren er allemaal zijn. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen. Kies dus een parketvloer die het beste bij jouw wensen past.

Een massieve parketvloer bestaat volledig uit massief hout. Doordat het hout massief is zorgt dit voor de ultieme en exclusieve uitstraling. Doordat deze vloeren enkel uit hout bestaan heeft het ook de natuurlijke gevolgen die we van hout kennen. Zo kan massief hout slecht reageren op hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen. Een andere vorm van parketvloeren is lamelparket. Deze vloer bestaat uit verschillende lagen waarbij veel lucht tussen de lagen zit. Lamelparket is daarom niet geschikt in combinatie met vloerverwarming of in badkamers en keukens. Als dit wel belangrijk is, dan kun je beter kiezen voor een multiplank parket. Ook deze parketvloer bestaat uit verschillende lagen, maar door de constructie kan dit niet gaan bollen of hollen.

Voor welke soort parketvloer moet je kiezen?

Uiteraard is het erg belangrijk dat je een parketvloer kiest die past bij het huis. Als je bijvoorbeeld van plan bent om vloerverwarming te nemen is het een goede keuze om te gaan voor een multiplank parket. Hier zit minder lucht tussen de lagen dan in een lamelparket. Dit komt omdat de lagen bestaan uit een multiplex van berkenhout. Dit houdt in dat de lagen meerdere keren kruislings over elkaar zijn verlijmd. Dit zorgt voor een stevigere constructie die beter tegen de natuurlijke gevolgen van hout kan. Een multiplank parketvloer kan ook beter tegen water, waardoor deze vloer ook geschikt is om in de keuken te leggen.

Categorie├źn: Blog