Iedere dag als we de weg op gaan, zien we ze voorbijkomen: de mensen die werken op de weg. Mensen die bijvoorbeeld de vrachtwagens besturen die ervoor zorgen dat al onze producten worden geleverd. Een prachtig beroep waar je vast meer over wilt weten. In deze blog vertel ik je meer over wat er gebeurt en kan als je op de vrachtwagen werkt. Lees je mee?

Voor je aan de slag kan…

Uiteraard kan je niet zomaar op een vrachtwagen stappen en er dan vandoor gaan. Je hebt op z’n minst een rijbewijs nodig en dat haal je door lessen te nemen, zoals je ook doet voor een auto. Vervolgens sluit je dit af met het vrachtwagen theorie-examen en het praktijkexamen. Dat klinkt simpel genoeg maar met een rijbewijs C, het rijbewijs voor de vrachtwagen, ben je er nog niet.

…en erna

Want dan moet je ook nog een Code 95 halen. Wanneer je nog niet zo bekend bent in de wereld van de vrachtwagenchauffeurs klinkt dit misschien onbekend. Je Code 95 is je basiskwalificatie, hierdoor kan je aan het werk. Zodra je de Code 95 gehaald hebt, kun je deze op het rijbewijs laten bijschrijven. Vervolgens kan je er vijf jaar mee de weg op voordat je weer door een kwalificatie heen moet.

De gewone dag

Het leven op de weg is heel divers. Dat lijkt niet zomaar kan het zeker wel zijn. Iedere rit is immers weer anders. Wat veel mensen beschrijven fijn te vinden aan dit werk, is het gevoel te vliegen over de weg en hoe men heerlijk alleen is met muziek en podcasts onderweg. Uiteraard is er ook contact op de laad en losplekken en soms ook onderweg met collega’s. Zo zie je dat er niet een ‘gewone dag’ te duiden is.

Houd je aan de regels

Uiteraard is het belangrijk dat je je aan de regels houdt van de weg. Niet alleen omdat dit voor de veiligheid van jezelf en anderen zorgt maar ook omdat dit nu onderdeel geworden is van je werk en daarmee de verantwoordelijkheid nog zwaarder weegt. Dreigt jouw Code 95 te verlopen? Dan is het belangrijk dat je op tijd een nieuw examen aanvraagt. Dit is één van de dingen die je moet doen om legaal en veilig te kunnen werken op de weg.

Verder rest ons alleen nog te zeggen dat het werk enorm leuk en divers is, maar toch een bepaalde gewoontegang met zich meeneemt wat voor een fijne balans zorgt.

Categorie├źn: Blog