Een vorkheftruck (vaak benoemd als een vorkheftruck of heftruck), is een industriële truck die wordt gebruikt om materialen te verplaatsen en te tillen over korte tot middelgrote afstanden. Het zijn handige machines die veel mensen rugklachten besparen en ook snellere productietijden mogelijk maken. In deze blog gaan we dieper in op de problemen die een vorkheftruck kunnen ondervinden. Dat ze handig zijn weten we allemaal, maar wat moet je doen als er iets stuk gaat?

Reparatie en veiligheid

De eerste vorkheftruckonderdelen die moeten worden vervangen, zijn de wielen en de banden. Beide hebben een beperkte levensduur en als ze niet regelmatig worden gehandhaafd of onderhouden, kunnen ze bijdragen aan ernstige verkeersongevallen. Een integraal onderdeel van het wiel is het UL 5 1958-veiligheidsnorm type. Als de band niet aan het minimale voldoet, kan het slippen en een verlies van prestaties veroorzaken. Een ander gemeenschappelijk probleem ervaren door vorkheftrucks en heftruckstuurprogramma's is de hydraulische vloeistof die uit het systeem lekt. Dit gebeurt vaak wanneer een lek is aangesloten op een kleminrichting of wanneer het inlaatscherm defect is. Dit kan eenvoudig worden gecorrigeerd door een kleine hoeveelheid extra olie toe te voegen, door over te schakelen naar een ander inlaatfilter, of door over te schakelen naar een olievrij remsysteem. Bovendien kunnen defecte afdichtingen op de brandstoftank of -lijnen ook bijdragen aan deze lekken. Overigens zijn heftrucks er in verschillende soorten en maten. Een voorbeeld hiervan is een zijlader heftruck. Dit zijn heftrucks die je niet vaak hoort, maar zijn handig om grote dunne platen makkelijk te vervoeren. Dit gaat een stuk lastiger op een standaard heftruck.

Besturing

Om tijd te besparen, maken heftruckstuurprogramma's en hun werkgevers vaak kostbare fouten. Veel operators stapelen bijvoorbeeld dozen ten onrechte te hoog op, waardoor ze om kunnen vallen. Het corrigeren van de fout is belangrijk, omdat de truck moet blijven werken met meer veiligheid dan vóór het ongeval. Het dragen van veiligheidsvesten, slipbestendige schoenen met antislipzolen, harde hoeden, oor bescherming, lange broek, lange mouwen, dikke handschoenen, zware jassen, handschoenen en geschikte bril is belangrijk voor het veilig opereren. Het is ook een goed idee voor heftrucks om weg te blijven van gebieden met lage plafonds of andere gevaren, waar apparatuur kan worden neergehaald. De exploitanten van vorkheftrucks moeten op de hoogte zijn van de vele hydraulische functies, die de truck heeft. Het is belangrijk voor hen om aandacht te besteden aan hoe de verschillende functies kunnen functioneren, zodat ze niet de fout maken om een bijlage te gebruiken zonder adequate training in de werking en veilig gebruik.

Categorie├źn: Blog