Spaanplaat ziet er misschien niet direct erg mooi uit, maar het is het ideale materiaal om mee te gaan klussen. Wil je een muurtje zetten of een vloertje leggen? Dan is het altijd verstandig om spaanplaat te gebruiken. Dit materiaal is zeer stevig verlijmd en zal daardoor nooit gaan uitzetten of krimpen zoals gewoon hout. Wil je het jezelf nog iets makkelijker maken? Dan maak je bijvoorbeeld van spaanplaat met een laagje melamine in een mum van tijd een mooie (boeken) kast. Door de melamine coating hoef je de spaanplaat dan niet meer te schilderen of anderszins te bewerken.

Spaanplaat is echt de ideale basis voor je vloer

Wil je een nieuwe vloer leggen? Dan is het verstandig om er voor te zorgen dat de ondergrond mooi vlak is. Je kunt natuurlijk moeilijk (en duur!) doen door beton te gebruiken, maar spaanplaat werkt in de meeste gevallen ook prima. Je legt de platen met mes en groef keurig en strak aan elkaar. Voor je het door hebt kun je beginnen met het leggen van laminaat of tegels. Zeker in een binnensituatie als een keuken of bijkeuken is deze ondervloer ruim voldoende.
Spaanplaat

Spaanplaat voor buiten

Tegenwoordig kan er heel veel. Ook op het gebied van hout en spaanplaat. Je kunt deze platen namelijk ook gewoon buiten gebruiken. Bijvoorbeeld om een afdakje te maken of een muurtje in je tuinhuis. Je kiest dan wel voor de groene versie van de platen. Dat deze groen zijn, wil niet meteen zeggen dat ze heel milieuvriendelijk zijn, maar wel dat de platen watervast verlijmd zijn. Je kunt deze platen dus bijvoorbeeld ook gebruiken in natte(re) ruimtes in je huis. Denk dan aan het spatblad achter je aanrecht of achter de tegels in de badkamer. Door deze platen te gebruiken voorkom je waterschade en schimmels. Dat is dan wel weer een stuk beter voor je gezondheid.

Spaanplaat met een laagje melamine

Zoals ik hierboven al schreef kan je van dit product prima een handige boekenkast in elkaar zetten. De spaanplaat is net als de andere soorten opgebouwd uit drie lagen verlijmd hout. Alleen heeft deze soort er nog een extra laagje plastic op zitten. Dit laagje is puur cosmetisch. De sterkte van de platen zit uiteindelijk in de middelste laag. Deze is dusdanig vast verlijmd dat je er gemakkelijk in kunt boren en schroeven. De houtsnippers zullen hierdoor zeker niet loslaten en de schroeven zullen niet dol draaien.

Categorie├źn: Blog